Müzakere Sürecinde Liderlere Çağrı

Kıbrıslı Türk toplumu lideri Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum toplumu lideri Nicos Anastasiadis’in, Kıbrıs Sorunu’nun kapsamlı olarak çözülmesine yönelik göstermiş olduğu yapıcı tavrını önemseyen örgütler olarak, New York’ta 25 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirilecek olan Liderler Zirvesi’nin tarihi önemini vurgularız.

Bu görüşmenin ciddiyetinin farkında olan örgütler olarak, 2016 yılında kapsamlı çözüm planının hazırlanması için önemli siyasi kararların alınması gerektiğinin bilincindeyiz. Bu siyasi kararların alınması, siyasi cesareti ve kararlılığı gerektirmektedir.

Kıbrıs’ta kalıcı bir barışın oluşturulabilmesi ve statükonun son bulması için, iki toplum liderini de bazı başlıklarda takınmış oldukları pozisyonları gözden geçirmeye ve çözüm için gerekli olan anlamlı adımları bir an evvel atmaya çağırıyoruz.

Bu bağlamda Kıbrıs Rum tarafına, Kıbrıslı Türkler için SİYASİ EŞİTLİK ve DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK konusunun, Kıbrıs Türk tarafına da, Kıbrıslı Rumlar için TOPRAK ve MÜLKİYET konusunun önemini hatırlatır, bu konularda al-ver ile birbirlerinin haklarına karşılıklı saygıyı ortaya koyacak adımları, gerekli iradeyi göstererek atmalarını; bunun yanında Garantör ülkelere de, GARANTİ VE GÜVENLİK ile ilgili konularda iki tarafta da yapılacak referandumlarda EVET’in çoğunluğunun sağlanabilmesi için, günün koşullarına uygun esneklik göstermeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Garanti, güvenlik, toprak düzenlemesi ve mülkiyet ile ilgili olarak ülkeyi rant kapısı haline getirenlerin gündeme getirdiği kimi hassasiyetlere baktığımızda, bunların altında yatan asıl nedenin statükoyu devam ettirme olduğunu vurguluyor ve Kıbrıs’ta kalıcı barışı ve federal bir çözümü arzulayan örgütler olarak, bu konuların hiçbirinin tabu olarak görülmemesi gerektiğine inanıyoruz.

Liderleri siyasi kararlılıkla, sonuç alıcı biçimde hareket etmeye çağırdığımızı bir kez daha altını çizerek vurguluyoruz. Kıbrıs’ta iki toplumun siyasi eşit olarak yer alacağı Federal Kıbrıs’ın oluşturulması liderlerin de elindedir. İçtenlikle inanıyoruz ki, Kıbrıs’ta barış ve federasyon mümkündür.

İmzacı Örgütler

Dayanışma, Mağusa İnisiyatifi, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikasi (KTÖS), Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM), Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS), Halk Sanatları Vakfı (HASDER), DAÜ Akademik Personel Sendikası (DAÜ SEN), Doğu ve Güneydoğulular Kültür Derneği, Barış Derneği, Feminist Atölye(FEMA), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-iş)

Yoruma kapalı.