Ercan Havalimanı’nı İşleten Şirket Sözleşmeyi Uygulamıyor

2012 yılında yapılan özelleştirme ile Ercan Havalimanı işletme hakkını elinde bulunduran T&T şirketi sözleşmeden doğan en basit yükümlülüklerini bile yerine getirmemektedir. Devletimiz ise bugüne kadar sözleşmeden doğan denetleyici görevini etkin şekilde kullanmamış geçmiş dönemlerde kimi bakan ve milletvekillerinin müdahalesi ile ilgili şirketin keyfi davranışlarına göz yumulmuştur.

K.K.T.C. Hükümeti ile T&T Şirketi arasında yapılan sözleşme gereği; “Hava seyrüsefer ve İtfaiye hizmetlerine yönelik tüm hizmet alanlarının, ısıtma, soğutma, su, enerji, bakım-onarım ve tüm bu alanların temizlik vb. tüm işletme giderleri T&T Şirketi tarafından ücretsiz olarak sağlanmalıdır.”

K.K.T.C hava sahası üzerinde yapılan tüm uluslararası uçuşların denetim ve yönetiminin yapıldığı Ercan Hava Trafik Yönetim Merkezi kritik ve stratejik öneme sahip bir birimdir. 7 gün 24 saat hava seyrüsefer hizmetlerinin verildiği bu merkezin bulunduğu SMART binasındaki yıpranmış zeminin barındırdığı toz toprak ve pislik nedeniyle, çalışanlar astım ve alerji sorunları ile boğuşmakta,  nefes almak günden güne daha da zor hale gelmektedir. .

Temel hava seyrüsefer hizmetinin verilmesinde kullanılan ekipmanlar arızalandığına tamiri geciktirilmekte, ucuz yöntemlerle gerçek sorunun üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Ercan Havalimanı şu an kamu hizmeti ya da güvenliği amacıyla değil maksimum kar mantığı ile çalıştırıldığı için Sivil Havacılık Dairesi tarafından yapılan ihtiyaç bildirimleri ilgili şirket tarafından çeşitli bahanelerle geçiştirilmektedir.

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası olarak iki yıldır konuyla ilgili yaptığımız girişimler sonuçsuz kalmaktadır. Bu süre içerisinde birçok yetkili ile görüştük hepsi de bu konun “halledilmesi çok basit bir mesele” olduğunu hemen çözülebileceğini söylediler. Bugün geldiğimiz noktada durum her geçen gün daha da kötüleşmektedir.

Yeni Hükümetin Bakan’ından talebimiz bu konuya bir an önce eğilmesi ve Devlet ile T&T şirketi arasında imzalanan sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi, tüm bozuk cihazların tamiri, ACC zemininin derhal sağlıklı bir malzeme ile değiştirilmesi ve temizlik işlerinin etkili bir şekilde yapılmasının sağlanmasıdır.  Aksi halde Hava Trafik Kontrol şubesi hizmet veremez hale gelecektir.

Yoruma kapalı.